Vi hadde en skrivedag i norsk, om å være seg selv med bakgrunn i stykket Peer Gynt. Her er resultatet, hva synes du?
1. Skriv et essay om å være seg selv med bakgrunn i Peer Gynt
Hva vil det egentlig si å være seg selv? Er dette en uforanderlig tilstand å være i, eller er det en flyktig tilstand som du egentlig aldri finner helt utav. Dette er et spørsmål som flere kjente forfattere og filosofer har tatt opp i gjennom historien, Ibsen om Peer Gynt, Shakespeare med spørsmålet om å ”være eller ikke være”, Jostein Gaarders ”Sofies verden”, og ikke minst Søren Kierkegaards eksistensfilosofi. Dette spørsmålet, om å være, er ofte også stilt i forbindelse med trossamfunn og i forskjellige religioner. Det er nok derfor de fleste finner en trygghet i det å tro på noe større. Siden de har svaret i religionen. De er kristne, jøder eller muslimer. Og de har sin identitet i Gud. Men i noen situasjoner kan det gå så langt som: hva er det å være? Eksisterer vi virkelig, eller er vi resultat av en kreativ hjerne?
Ibsens Peer Gynt er en merkverdig person som virrer mellom det ”å være seg selv” og trollenes ordtak ”å være seg selv nok”. Er det egentlig så merkelig at han blir forvirret og flykter når han står overfor dette valget? Peer står flere ganger fremfor utfordringer og må hele tre ganger svare på spørsmålet “hvem er du?”. Peer er en smart mann, og finner lett den rette løsningen. Han svarer konsekvent at han “er seg selv”. Han gir det rette svaret, men vet han egentlig hva han sier? Selv om han velger det rette, så betyr ikke det at “søkenen” er over. Han må fremdeles finne ut hvem han er. Vi kommer ikke langt med å bare bestemme oss for å være oss selv. Det er ikke bare per som må svare på dette spørsmålet. Og det er viktig å kunne ha et godt svar på lur når det dukker opp. Både for å gi et godt inntrykk og å vise at du kjenner deg selv. En slik typisk situasjon vi unge møter nå til dags er når vi søker om en ny jobb. Jobbintervjuet starter nesten alltid opp med spørsmålet: ”hvem er du?”. Dette er i hvert fall noe jeg har opplevd flere ganger. Jeg vet ikke helt hva det ideelle svaret er, hva de forventer eller hva de forskjellige svarene betyr, men noe må de nesten få ut av det. Jeg har ikke helt funnet utav hva jeg burde si, men de gangene de har spurt har jeg svart som Peer svarte Knappestøperen; Jeg smilte og svarte at ”jeg er meg selv, jeg”.
I Peer Gynt kan det tolkes som at Peer legger ut på en søken etter å finne seg selv. Han prøver seg som slavehandler i Marokko og bor en stund i dårekisten eller galehuset i Kairo. Han leter etter å bli godkjent av menneskene rundt ham, og å være den beste versjonen av seg selv. Han gjorde som så mange mennesker gjør i dag. De ser på og lærer av andre, av seg selv og familien, kanskje mest for å se hva de liker og ikke liker, hva de vil være og hva de drømmer om å være. ”Å være seg selv” kan referere til personen du blir inspirert av, de drømmene du har og den reisen du tar i deg selv for å nå disse målene, personligheten og viljestyrken. Det å våge å ha troen på seg selv, og å virkelig lære seg selv å kjenne. For er det ikke sånn du finner ut hvem du vil være? Med elimineringsmetoden? Rett og slett eliminere det du ikke vil være. Noe mange gjør er å se bort fra Peers egoistiske og sjofle personlighet. Peer er jo ikke den ideelle personen som vi ser opp til nå til dags. Vi har ikke så mange gode forbilder vi kan se opp til heller. Hverdagen vår er preget av forbilder som Britney Spears, Oprah, Jens Stoltenberg, Obama og Dalai Lama. Kan vi egentlig se på disse personene og se at de har funnet seg selv? De fleste har vel funnet sitt kall, den de er eller vil være. Ingen kan påstå at Dalai Lama ikke har funnet seg selv. Selv om vi ikke kjenner han som person kan vi se det på væremåten. Han har en mening med livet og noe han tror på, noe som mange ikke ville si at Britney har, som virrer frem og tilbake mellom det å være en popstjerne og alenemor.
![](http://sorenkierkegaard.org/IMG/gallery/sk7.jpg)
Kan det egentlig være slik at skal man finne en mening med tilværelsen, eksistensen og det å være seg selv, må man ha noe større enn seg selv og en større mening med livet. Peers reise tar han gjennom mang en utfordring, setter han i flere situasjoner hvor han må tenke nøye etter og finne ut hvem han virkelig er eller ikke er. Og hele stykket bygger seg opp til det øyeblikket når Peer kommer tilbake til Solveig. Det er tanken på henne og ideen om å være som henne, som ser ut til å drive Peer videre i sin søken og til slutt hjem. Han vil ha det hun har og spør henne på slutten; ”hvor har jeg hele tiden vært, som meg selv?”. Solveig svarer at han hele tiden har vært hos henne, i hennes tro, i hennes håp og i hennes kjærlighet. Og det er når han kommer til henne at han unnslipper knappestøperen og døden og finner seg selv. Er det virkelig nødvendig å finne “seg selv” for alle. Mange lever hele livet i nuet, og de tenker ikke så mye på å finne ut hvem de vil være. Er dette meningen med livet, denne søkene etter seg selv og at vi egentlig aldri finner helt ut av det? Eller at vi har funnet oss selv, men jobber for å videreutvikle og for å søke høyere mål. Dette er en tilstand som er veldig forskjellig fra person til person, eller som Kierkegaard mener, at det er et stadie som vi må gjennom for å oppnå noe.
Kilder:
Peer Gynt av Henrik Ibsen, 1867
Wikipedia om Søren Kierkegaard
- Ble kansje litt mye å lese for ett blogginnlegg.. lover det kommer flere spennende ting etter hvert... Hva synes du?
Maria Luice
Jeg kan ikke takke Dr. EKPEN TEMPEL nok for at jeg hjalp meg med å gjenopprette glede og trygghet i ekteskapet mitt etter mange problemer som nesten fører til skilsmisse, takk Gud for at jeg mente Dr. EKPEN TEMPEL til rett tid. I dag kan jeg si til deg at Dr EKPEN TEMPEL er løsningen på det problemet i ditt ekteskap og forhold. Kontakt ham på (ekpentemple@gmail.com)
SvarSlett